Gabriela Bercea

Începutul de an este unul fructuos pentru Primăria orașului Călimănești, care are în derulare  numeroase lucrări cu fonduri europene, dar și cu fonduri guvernamentale și din bugetul propriu. Proiectele ale căror contracte de finanțare au fost semnate anul trecut de către domnul primar dr. Florinel Constantinescu se află în diferite stadii de implementare, iar echipa administrației locale lucrează deja la altele pentru a fi depuse în vederea obținerii de fonduri:

  • În această săptămână a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor la Casa de Cultură „Florin Zamfirescu” și la Centrul multifuncțional Călimănești în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea calității vieții populației prin modernizarea Orașului Călimănești”. Este un proiect implementat tot prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 și are o valoare totală de aproximativ 5 milioane de euro. Proiectul cuprinde 5 obiective de investiții, 4 vizând clădiri și unul reabilitări și modernizare de străzi: Centrul cultural și recreativ Jiblea Nouă, Școala cu clasele I-IV Jiblea Nouă, Casa de Cultură „Florin Zamfirescu”, Centrul multifuncțional Călimănești, reabilitarea și modernizarea de străzi în lungime de 7105 metri, realizându-se și parcări în suprafață de 1235 mp.

 

  • Proiectul ”Creşterea eficienţei energetice a sistemului de iluminat public în oraşul Călimăneşti, judeţul Vâlcea” intră și el în linie dreaptă. Primăria orașului Călimănești a semnat contractul de execuție și urmează să fie emis ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a iluminatului public din localitate. Proiectul este implementat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 și are o valoare totală de peste 11 milioane de lei, care înseamnă peste 51 de kilometri de reţea de drumuri publice iluminate modern, toţi pe teritoriul staţiunii.

 

  • Orașul Călimănești este beneficiarul unei investiții realizate de către societatea Distribuție Oltenia, de desființare a stâlpilor și a cablurilor de înaltă tensiune pe Calea lui Traian și introducere a acestora prin subteran. Luni, 25.01.2021, va fi predat amplasamentul pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, lucrări care presupun desființarea tuturor stâlpilor de electricitate de pe partea dreaptă a străzii Calea lui Traian, spre sensul de mers către Sibiu, pe raza orașului Călimănești, de la Seaca până la Cozia și realizarea unei rețele electrice subterane din care se vor face ulterior branșamentele.

 

  • Proiectul “Construire piață - comercializare pește și produse agroalimentare tradiționale în oraș Călimănești, județul Vâlcea” a primit finanțare prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020. Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 952.473,45 lei. În perioada imediat următoare va fi semnat și contractul de finanțare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Piaţa din centrul oraşului Călimăneşti va fi reabilitată pentru a oferi condiţii conforme cu normele sanitare în vigoare producătorilor locali şi din împrejurimile localităţii atât pentru desfacerea produselor agricole şi alimentare tradiţionale (legume, fructe, preparate din carne), cât şi pentru cele piscicole.

 

  • Obiectivul de investiţii  „Construire bază sportivă TIP 1”, investiție realizată de Compania Națională de Investiții la Seaca a ajuns deja în faza de licitație, Primăria orașului Călimănești predând la sfârșitul anului trecut amplasamentul. Baza sportivă de TIP 1 de la Seaca va avea teren sportiv de dimensiuni omologate UEFA şi FRF (dimensiuni 105 m x 68 m), cu nocturnă şi tribune pentru 500 de spectatori, teren sportiv mic ce va fi tuşat pentru minifotbal, handbal, baschet, tenis (dimensiuni 20 m x 40 m), o clădire administrativă, care include şi spaţii pentru vestiare, precum şi o parcare pentru autovehicule şi autocare.

 

  • În ceea ce privește reabilitarea termică a blocurilor din localitate, Primăria orașului Călimănești a primit anul trecut finanțare de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru un prim lot de 5 blocuri, lucrările de anvelopare fiind în desfășurare și a depus cerere de finanțare prin același Program național multianual privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe cu finanțare în perioada 2020 – 2022 pentru alte 10 blocuri din localitate. Ulterior, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a suplimentat finanțarea pentru orașul Călimănești, repartizând sume pentru reabilitarea a încă unui bloc din cele aflate pe cererea de finanțare. Astfel că, în acest moment, Primăria orașului Călimănești are bani pentru anveloparea a 6 blocuri și așteaptă aprobarea finanțării pentru alte 9 blocuri de locuit.

Criza de sănătate pe care o traversăm și respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 au făcut imposibilă, în acest an, tradiționala întâlnire a copiilor cu Moș Crăciun în Parcul Central Călimănești. Moșul a înțeles situația și, cu ajutorul administrației locale a orașului Călimănești, și-a descărcat sacul cu daruri la fiecare școală și grădiniță din localitate, astfel încât cei peste 800 de școlari și preșcolari să simtă bucuria sărbătorilor de iarnă.

Luminile de sărbătoare au fost aprinse în orașul Călimănești, iar conducerea administrației locale vă dorește Sărbători fericite și multă sănătate!

Joi, 03 Decembrie 2020

IMPORTANT!

Stimaţi cetăţeni ai oraşului Călimăneşti,

Mulţumesc şi cu acest prilej tuturor celor care, prin comportamentul lor public şi prin grija acordată celorlalţi oameni, au reuşit să ţină criza sanitară la distanţă de oraşul Călimăneşti! Ştirile false, scrise şi distribuite de câţiva iresponsabili pe internet, ne pot face însă foarte mult rău! De data aceasta, a apărut un zvon care spune că localitatea Călimăneşti ar urma să fie carantinată. Nu este deloc adevărat. Coeficientul de infectare în Călimănești nu este unul semnificativ printre localităţile din judeţul Vâlcea. Locuitorii staţiunii au reuşit, respectând regulile de siguranţă sanitară cunoscute, să menţină parametri de funcţionare normală a localităţii noastre în condiţiile de pandemie de acum. Am mare încredere că, împreună, vom continua pe această linie, rezistând cu bine şi în libertate de mişcare, până la capătul acestei pandemii. La Călimăneşti ne bucurăm cu toţii de iarnă şi de libertate şi vă îndemn să vă continuaţi obiceiurile de zi cu zi cu mult curaj, respectând şi mai departe, cu stricteţe, regulile de siguranţă sanitară. Multă sănătate tuturor!

Primar dr. Florinel CONSTANTINESCU

Vineri, 13 noiembrie 2020, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Local al orașului Călimănești. În cadrul ședinței au depus jurământul cei patru supleanți și s-au constituit comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Local al orașului Călimănești.

Începând de ieri Sala de sport a Școlii Gimnaziale Șerban Vodă Cantacuzino va folosi energia de la soare. Joi, 22 octombrie 2020 s-au finalizat lucrările de montaj, pe acoperișul sălii de sport pentru o centrală termică solară și un panou fotovoltaic. Lucrările fac parte din proiectul ID POCU/138/4/1/114614 cu titlul ”SISTEM Calimănești – Servicii Integrate de Sănătate, Trai, Educație și Muncă în Călimănești” implementat în perioada 07.02 2018 - 31.01. 2022 de către  Primăria orașului Călimănești în parteneriat cu Asociația SCIENTIA NEMUS și Școala gimnazială „Șerban Vodă Cantacuzino” Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 și are ca obiectiv combaterea sărăciei și excluziunii sociale în Călimănești, prin implicarea a cel puțin 600 de persoane, cu precădere din rândul populației de etnie romă, în măsuri integrate de educație, ocupare, antreprenoriat, susținerea dezvoltării și furnizării de servicii sociale/medicale/socio-medicale, îmbunătățire a condițiilor de locuit, combaterea discriminării și promovării multiculturalismului.

În anul 2009, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local, prin licitație publică cu strigare, în urma căreia s-a încheiat la notariat contractul de vânzare-cumpărare nr. 1207, Primăria Călimănești a înstrăinat un imobil teren în suprafață de aproximativ 15.000 mp, situat în punctul „Izlaz-Seaca”, aparținând domeniului privat al localității.

Întrucât termenul privind demararea construirii unui complex turistic nu a fost respectat, prin Hotărârea nr. 95/2019, Consiliul Local al orașului Călimănești a constatat rezoluțiunea de drept a contractului și s-a angajat să restituie societății comerciale suma încasată: 1.436.648,92 lei.

În urma purtării unei corespondențe cu societatea comercială respectivă și după îndeplinirea tuturor procedurilor legale, la sfârșitul săptămânii trecute, a fost încheiată la notariat Convenția de Rezoluțiune a contractului de vânzare-cumpărare, Primăria orașului Călimănești a achitat suma de 1.436.648,92 lei, reintrând în posesia terenului de la Seaca, zonă în care administrația locală intenționează să dezvolte o a treia parte a stațiunii turistice prin două proiecte strâns legate între ele: Creșterea producției de energie din resurse geotermale prin realizarea/modernizarea capacităților de producție și a rețelelor de transport – distribuție a energiei termice din energie geotermală și Construire Centru de agrement Seaca.

Consiliul Local al orașului Călimănești s-a întrunit luni, 21 septembrie 2020, în ultima ședință ordinară înainte de alegerile locale și ultima din acest mandat 2016-2020. Au fost patru ani de eforturi comune în care cred că am colaborat foarte bine cu Consiliul Local al orașului Călimănești și am făcut lucruri cu care ne putem mândri fiecare dintre noi. Ceea ce ne-a unit pe toți a fost dorința de a face bine pentru comunitatea în care trăim.

Calitatea de ales local nu este o recompensă pe care o primim, este mai degrabă o sarcină, uneori complicată, care îți este dată din partea electoratului, o sarcină de care trebuie să ne achităm fiecare dintre noi cu responsabilitate și demnitate.

Sunt convins că maturitatea politică a călimăneștenilor va crea un consiliu local la fel de responsabil în următorul mandat şi vă urez succes fiecăruia dintre dumneavoastră.

Vă mulțumesc tuturor pentru colaborare, susținere și efortul de a contribui împreună la construcția orașului Călimănești!

 

Primar,

Dr. Florinel Constantinescu

Dragi elevi, stimați dascăli,

Acest început de an școlar nu seamănă cu nimic din trecutul învățământului românesc. Sunt sigur că, împreună, elevi și dascăli, priviți această situație ca pe o mare provocare. Învățătura de carte este una dintre cele mai fascinante activități umane. Ea nu se poate opri din cauza câtorva schimbări de metode de predare sau din cauza limitării comunicării dintre voi. Setea de cunoaștere nu se poate împiedica de lipsa contactului direct dintre elevi și profesori și dintre elevi și colegii lor.

Dorința omului de a se cultiva și de a se dezvolta cultural și profesional a înfrânt piedici mult mai grave, apărute în istoria omenirii. Molime nimicitoare, războaie, lipsuri personale dincolo de limita foametei și a morții. Pandemia de coronavirus pe care o traversăm este o situație gravă și trebuie să respectăm regulile de protecție care ni se cer. Este important să fim sănătoși în viața de zi cu zi. Nu avem însă de ce să ne temem în privința procesului de învățare care începe acum. Suntem suficient de însetați de cultură pentru a nu ne sta nimic în cale. Putem transmite cunoștințele pe care le-a acumulat omenirea, ca dascăli, și le putem primi, ca elevi, indiferent de condițiile în care facem aceste lucruri.

Vă urez un an școlar plin de surprize plăcute și interesante, dezvăluite cu dibăcie didactică în cadrul lecțiilor la care veți participa direct sau on-line. Sănătate tuturor și mult succes!

Primar, dr. Florinel CONSTANTINESCU

Pagina 1 din 7